Register til branntakstprotokoller

I en branntakstprotokoll kan man finne spennende og interessante opplysninger om husenes størrelse, bygningsmateriale og eiere. Disse protokollene har ikke register så en må bla side etter side i håp om å finne det en leter etter.
Men så er vi så heldig at Per Einar Langseth har laget register over hus/gårder og dets eiere i Grytten, herunder Kors og Hen, som finnes i disse protokollene. Det er åtte protokoller og dermed åtte register. Vi har fått lov å dele disse registrene med dere.

Per Einar har også laget register over branntakstene i Eid og Voll 1852–1954.

For den som er interessert i slike opplysninger vil det nå være enkelt å finne den eiendommen eller eieren man leter etter. Riktignok mangler noen som sannsynligvis er forsikret i andre «selskap», som f.eks. Voll Branntrygdelag og Veøy Branntrygdelag.

Når du nå har funnet registrene er det bare å åpne de og scrolle nedover. Men om du leter etter en spesiell eiendom eller eier kan du også søke i det aktuelle registeret. Trykk på tastene «Ctrl» og «F-tasten» samtidig og du får et søkefelt oppe til høyre. Skriv inn matrikkel/gårdsnummer eller navn i søkefeltet.
Når du er inne i selve protokollen kan du også søke etter en spesiell side som du har funnet i registret. Oppe til høyre i protokollen ser du bildet under. Der det står «Side 4-5» kan du skrive inn ditt aktuelle sidenummer og trykke enter, du slipper å bla gjennom en hel protokoll.

Opp igjennom årene har sidene i protokollene vært nummerert ulikt. En oversikt som kanskje hjelper litt på å forstå systemet i:
Protokollene for Grytten:

  • Protokoll 1: Har sidenummer 1, 2, 3 osv på høyre side, men være obs på at eiendommen du leter etter kan stå på både venstre og høyre side.
  • Protokoll 2: sidenummeret har også a og b-sider. Du kan bare søke på tallet. a-siden er på høyre side der tallet står oppe i høyre hjørne, mens b-siden er baksiden – altså på venstre side. (1b-2a, 2b-3a osv.)
  • Protokoll 3: som 2
  • Protokoll 4: hver enkelt side har sitt eget nummer
  • Protokoll 5: er snudd opp-ned og att-frem. Sidetallet står nederst på siden også opp-ned. Man kan ikke søke i denne protokollen. Men linjen over protokollen kan flyttes og det kan føre deg nærmere dit du skal.
  • Protokoll 6, 7 og 8 som protokoll 4.

Registrene til protokollene for Grytten:


Register til branntakstprotokollen for Eid og Voll:

Branntakstprotokoll for nr. 1 for Eid og Voll tinglag 1852–1954